Da bo uglaševanje električne kitare preprosto, si omislite uglaševalec za kitaro

 


Uglaševanje električne kitare je pomemben sestavni del rutine vsakega kitarista, ki je lahko izvedeno preko glasbenikovega posluha ali pa s pomočjo uglaševalca za kitaro. Ta mala naprava za uglaševanje kitare omogoči enostanejše uglaševanje električne kitare, ker ob pravilnem zvoku strune s svetlobnim signalom ali drugačnim znakom pokaže, da je struna pravilno uglašena. Izkušeni glasbeniki uglaševanje pogosto izvedejo zgolj na podlagi izostrenega posluha, medtem pa je uglaševanje kitare z uglaševalcem preprostejša metoda za začetnike in manj izkušene kitariste.

 

uglaševanje električne kitare


Cilj uglaševanja električne kitare


Ne glede na to, na kakšen način je kitara uglašena, je njen cilj vedno enak. Oprijem akordov in tonskih lestvic je pri dobro uglašeni kitari mogoč s kar najmanj premiki prstov po vratu kitare. Najpogostejša uglasitev je imenovana EADGHE. Pri njej se tone in frekvence uglašuje tako, da je prva tista, ki zveni najvišje in šesta tista, ki zveni najnižje, pri tem pa so strune v intervalih čiste kvarte, le med drugo in tretjo struno je velika terca. Pogoste so tudi denimo odprte uglasitve, pri katerih se strune uglasi na določen akord, kar omogoča odlično igranje drsne oziroma 'slide' glasbene tehnike. Uglaševanje električne kitare z uglaševalcem ali brez običajno poteka s pomočjo drugega inštrumenta. Prvo struno se s primerjavo zvoka uglasi na tok E s privijanjem ali odvijanjem vijaka, na katerega je struna privita.

 

električna kitara


Uglaševalec kitare olajša postopek

Drugo in vse preostale strune se nato uglasi glede na eno prej, upoštevajoč ustrezne intervale. Na koncu se s preigravanjem in akordi preveri, če je uglasitev pravilna. Uglaševanje električne kitare pa se pogosto izvaja tako, da se za informacijo o tem, ali je struna uglašena previsko ali prenizko uporabi uglaševalec kitare. Ta naprava za uglaševanje kitare je cenovno ugodna, uglaševanje električne kitare pa znatno olajša. Uglaševalec kitare vam je tako kot strune za kitaro in preostali pripomočki za igranje na voljo v naši trgovini Melodija Glasbila v Mengešu. Razveselila vas bo tudi bogata ponudba glasbil. Akustična kitara, električna kitara in druge, je ugodna.