Metalofon spada med kovinska tolkala

MetalofonMetalofon je glasbeni instrument, sestavljen iz uglašenih kovinskih palic, na katere se udarja s kladivom. Metalofon uvrščamo med tolkala, in sicer kovinska tolkala, glasbila pri katerih zveni kovina tako, da s tolkači udarjamo nanje.

Tolkala so glasbila, na katera igramo tako, da z roko ali s paličastimi pripravami (tolkalci) udarjamo nanje. To poimenovanje izhaja iz načina igranja na te instrumente, sicer pa se v akustičnem smislu  delijo v dve skupini: idiofone in membranofone. Pri idiofonih (samozvenečih) zveni snov, iz katere je narejeno glasbilo, pri membranofonih pa zvenijo napete membrane, narejene iz ustrojene kože.

Metalofon sodi med idiofone, kamor spadajo tudi zvončki, vibrafon, fleksator, cevni zvonovi, gong, tamtam, triangel, činele, kravji zvonec in cabas. Poznamo tako sopran kot alt metalofon.

 

Kapodaster za električno in akustično kitaro

Igrate brenkalo in potrebujete pas, stojalo, trzalico ali kapodaster? Slednjega boste zagotov našli v naši pestri ponudbi pribora za brenkala. Izbirate lahko med blagovnimi znamkami, kot so Fire&Stone, Kyser, Shubb, Clayton, G7TH in Wittner. Kapodaster G7TH Nashville je lahek, odlikuje ga natančno rokovanje z eno roko ter tanek dizajn, ki ne ovira igranja. Ko kapodaster ne uporabljate, ga lahko pripnete s priklopom.

 

Didgeridoo – pihalo avstralskih aboriginov

Če vas ''klasična glasbila'', kot je metalofon, saksofon ali bariton, ne pritegnejo, vas bo morda didgeridoo (didžeridu). Gre za aerofoni instrument avstralskih aboriginov, ki ga pogosto omenjajo kot najstarejše pihalo. Aerofoni so glasbila, kjer zveni zračni steber, ki je zaprt v cevi instrumenta.  Didgeridoo lahko opišemo tudi kot cev cilindrične ali konusne oblike, ki je dolga med 1-3 metri in ponavadi okrašena s tradicionalnimi ali modernimi poslikavami. Običajno je narejen iz različnih vrst evkaliptovega drevja, a zadnje čase so pri izdelavi vse več v uporabi tudi naslednji materiali: bambus, agava, steklo, plastika, glina, konoplja, usnje, karton, kovina ipd. Izbrani material vpliva na barvo zvoka, oblika in dolžina cevi pa na višino tona.

Na zgornjem, ožjem delu cevi je ustnik, skozi katerega se s tehniko krožnega dihanja vpihuje zrak, ki nato skozi trobljo na spodnjem delu cevi izhaja. Na ustnik se zavoljo lažjega igranja nanese čebelji vosek, ki ga je potrebno zaradi mehčanja občasno menjati.

 

Bi radi igrali na metalofon, saksofon ali bariton? Ali pa vas je bolj pritegnil didgeridoo? Zakaj ne bi obiskali trgovine z glasbili Melodija Glasbila d.o.o., kjer je na voljo pestra ponudba glasbil za vse okuse in želje. Na voljo so tudi številni pripomočki, kot je kapodaster za kitaro. Vabljeni.