Bariton poleg trobente in pozavne najbolj znano trobilo

Klarinet cenaBariton, pozavna in trobenta veljajo za najbolj priljubljena trobila. Trobila so cevasta glasbila, ki proizvajajo zvok tako, da glasbenik s pihanjem zraka povzroči vibracijo ustrezno napetih ustnic, ki se v glasbilu pretvori v zvok. Bariton je tenorski krilni rog s širšo menzuro, ki omogoča igranje nizkih tonov, zato je v manjših glasbenih zasedbah zastopan kot basovski instrument. Sestavljen je iz cevi, ki jih je mogoče razstaviti, odmevnika, skozi katerega odmeva zvok in iz štirih tipk ter ustnika. Bariton običajno igramo v basovskem ključu, lahko pa tudi v violinskem. Poleg baritona z ventili poznamo tudi bariton z rotorji ter euphonium, tenor horn in alt horn.

V glasbeni trgovini Melodija so vam na voljo različna trobila, pred nakupom pa je dobro razmisliti, kako velike cilje imate z igranjem določenega inštrumenta. Če si želite na primer nastopati v orkestrih ali različnih skupinah, sta bariton ali pozavna najbrž napačna odločitev. Za lažjo odločitev imamo v ponudbi tudi vsa ostala glasbila, kot sta na primer klarinet in saksofon. Njuna ugodna cena je navdušila že mnoge.

 

Klarinet – ugodna cena enega najbolj priljubljenih pihal

Klarinet (cena se nahaja v naši spletni strani) je glasbeni inštrument, ki spada v skupino pihal in je eden od osnovnih inštrumentov simfoničnih, pihalnih in drugih orkestrov. Pihála so glasbila, ki ustvarjajo zvok tako, da glasbenik  pihne zrak v ustnik. S tem zračni steber v notranjosti pihala zaniha. Če je frekvenca nihanja enakomerna, zaslišimo točno določen ton. Poleg klarineta med pihala uvrščamo tudi flavte, npr. prečna flavta, piščali, oboe, fagote in saksofone. Vse pa tako kot klarinet odlikuje ugodna cena.

Sestavni deli klarineta so ustnik, jeziček, ligatura, sodček, dva glavna dela in odmevnik. Jeziček je pritrjen na ustnik z ligaturo, med igranjem vibrira in tako ustvarja zvok. Na glavnem delu so luknje in zaklopke, ki s pokrivanjem luknjic omogočajo igranje različnih tonov.

 

Pozavna z ventili ali na poteg

Pozavna, imenovana tudi trombon, je trobenti sorodna družina, ker ima dvakrat prepognjeno cilindrično cev ter ustnik, ki je po obliki enak trobentnemu, le nekoliko večji. V orkesterski partituri se pozavna nahaja med trobento (višjim) in tubo (nižjim trobilnim instrumentom). Poleg pozavne z ventili poznamo še pozavno na poteg, pri kateri višino tonov spreminjamo s podaljševanjem oziroma krajšanjem cevi.

 

Želite igrati na bariton? Ali pa ste ljubitelj pihal in bi raje igrali na klarinet? Cena tako prvega kot drugega glasbila je v našem podjetju resnično ugodna. Obiščite nas. Vabljeni tudi k ogledu naše spletne strani. 

OGLEJTE SI NAŠO PONUDBO TROBIL IN PIHAL