Akustična kitara najbolj razširjena v zabavni folk glasbi

Akustična kitara je zelo podobna klasični kitari, le da ima malo večji trup, ožji vrat, ki je tudi bolj ojačan, in jeklene strune, ki oddajajo glasnejši in čistejši zvok. Ker je za začetnike lahko igranje na kovinske strune za kitaro precej težje, saj so te manj prijazne do prstov, je klasična kitara odlična izbira za prvo kitaro. Akustična kitara je odlična izbira za splošno rabo in za igranje s trzalico ter za akordično spremljanje ob petju.  

Obstajajo tudi elektrificirane različice akustičnih kitar, t.i. električna akustična kitara, ki omogoča tudi priklop kitare na ozvočenje, zajem zvoka pa je najpogosteje narejen preko t.i. pick-up senzorjev pod kobilico, ki vibracije strun prenesejo v električno obliko. Pri kitarah višjega cenovnega razreda pa pick-up zajemu dela družbo še mikrofon, ki zajame dejanski zven akustične kitare.

 

Akustična kitaraKako izbrati strune za kitaro?

Kitare imajo lahko 6 ali 7 strun. Menjava strun je seveda odvisna od količine in vrste igranja, praviloma pa naj bi strune za kitaro menjali vsaj na vsake dva do tri mesece. Strune čez čas izgubijo svojo prožnost in intenzivnost vibracij, kar se odraža v manj čistem zvoku. V kolikor imate na kitari že obrabljene strune ali pa vam mogoče samo manjka kakšna struna, potem jo lahko zamenjate kar sami.

Ko kupujemo strune za kitaro, moramo biti pozorni na to, za kakšno kitaro jih kupujemo. Klasični kitari namreč lahko namestimo samo najlonske strune, medtem ko akustična kitara ni tako izbirčna pri nošenju svojih zvočnih vrvic.

Strune za kitaro ločimo po imenu, kot tudi tudi po debelini. Debelejša kot je struna, trša je. Debelina je izražena v milimetrih. Načeloma je standardna debelina strune 09 - 42 in to je debelina, s katero so opremljene vse kitare po svetu, ki so uglašene na normalno uglasitev (E" 440 Hz).

 

Akustična kitara - torba za kitaro pomemben pripomoček

Tako torba kot kovček za kitaro predstavljata nujen pripomoček vsakega kitarista, ki želi varno prenašati svoje dragoceno glasbilo. Pri izbiri prave torbe oz. pravega kovčka moramo biti pozorni na to, za kakšno kitaro bo torba ali kovček namenjena. Klasična, električna in akustična kitara se med seboj razlikujejo po obliki. Vsaka torba za kitaro nudi zanesljivo zaščito pred dežjem in varno prenašanje. Poleg podloženega ročaja ima tudi dodaten sprednji ročaj, velik žep za pribor, nastavljive nahrbtne trakove ter ergonomsko oblikovano zadrgo.

 

V naši trgovini so vam na voljo tudi številni drugi pripomočki, na primer stojalo za kitare. Zakaj nas torej ne bi obiskali? Vabljeni tudi na našo spletno stran.

NAŠA PONUDBA AKUSTIČNIH KITAR IN DODATKOV